torsdag 21. april 2011

Hagetema: Sittesteder

Jeg har allerede pratet litt om hagens overraskelsesmomenter og kontraster, og i dag har turen kommet til hagens sittesteder. Jeg synes det bør være minst ett sted hvor man kan sette seg ned og slappe av og nyte hagen sin, uansett hagens størrelse. Eller legge seg ned, dersom man foretrekker det. Jeg kaller det sittesteder heretter. Dersom det er plass til det, kan man ha flere sittesteder. Det viktigste er at man har tenkt over bruken, f.eks. ett sted hvor man kan spise måltider, ett sted hvor man kan sitte og slappe av med en god bok, og evt ett sted hvor man kan sole seg, hvis man ønsker det. Hvis hagen er stor nok kan man i tillegg plusse på med noen søte små overraskelsessteder hvor man finner en benk, en morsom stol og et lite bord eller lignende.

Her har de en sittegruppe på terrassen, og denne kan fint brukes både til grillmat, kaffeslabberas og til å lese avisen :-) Jeg liker den vårgrønne fargen, som passer i enhver hage, og man får følelsen av 'mer hage', med alt det grønne. Grønnmalte hagemøbler er derfor også ideelt på balkonger :-)

Dette må vel være noe av det mest praktiske som finnes, nemlig en vinterhage. Her sitter man tørt uansett vær, man har det gode dagslyset, og man har nærheten til huset, som gjør det enkelt ved bespisning. Her inntas sikkert mange koselige måltider, og jammen er det ikke ordnet en enkel benk også. Den enkle og rene stilen følger husets linjer, men man har myket det opp ved hjelp av 'ustrukturerte' planter, pledd og puter.

Eieren av denne hagen har valgt seg en gyngestol til å sitte og nyte boka i. Også flott som pausested mellom hagearbeidet, for den gyngestolen tåler nok litt lort bedre enn lyse hageputer gjør :-)


Og er det mye ustabilt vær, så kan det jo være greit å ha godstolen under tak? Her har man bygget et slags skur med åpning bare på den ene siden. I tillegg har man innredet for å gjøre det litt hjemmekoselig og lunt. Perfekt både for kveldskos og for å redde seg selv fra plutselig nedbør og vind. Planter og naturlige materialer gjør at man likevel får utefølelse.


Dette er nesten som en stue utendørs. Ser på trær og og planter at dette trolig er fra strøk med mer stabilt vær. Men det er fullt mulig å gjøre dette her hjemme også, med matter som tåler nedbør og puter som fort kan gjemmes unna regnet. Fargerikt, avslappende og frodig, med bruk av forskjellige farger og innslag av kunst. Her bor det nok en kreativ sjel som er trygg på sin egen stil og smak. Hagen egner seg til det meste; å lese avisen på formiddagen, drikke kaffe på ettermiddagen, ta et glass vin om kvelden og man kan nyte alt like mye. Multifunksjonelt, med andre ord :-)


Noen ganger holder det med et tre og et pledd. Akkurat dette treet står neppe i en hage, men man trenger ikke nødvendigvis et stort tre for å slå seg ned under det. Man kan ta lunchen under treet, eller barneselskapet. Det stiller mindre krav til komfort, men så blir man ikke under treet hele dagen heller ;-)


Her har de også nøyd seg med noen pledd og puter. Er man av den bohemske typen, og i tillegg stiller mindre krav til komfort, kan dette være alt man ønsker seg. Her har man virkelig følelsen av å være midt i naturen, og vi ser at man er opptatt av det naturlige. Sikkert et koselig sted om kvelden, når mørket siger på, og lyktene tennes. Kanskje ikke stedet for gruppeansamlinger, men mer for en avslappende stund alene eller sammen med kjæresten :-)


Litt inspirasjon fra Østen. Sofa laget av madrass og puter, og ikke noe bord. Dette er for unge folk med god rygg og fargesans :-) Perfekt for avslapning og et glass vin eller litt frukt, men neppe noe for de store måltidene.

Her er sittegruppene godt planlagte, med egne steinheller på fastsatte steder. Man har før hagen ble anlagt tydeligvis funnet ut hvor det egner seg best å spise og hvor det er best å sole seg, ut ifra nettopp solens posisjon til bestemte tider. Området ser ikke veldig stort ut, men takket være steinhellene virker ikke sittegruppene tilfeldig satt ned eller klin oppi hverandre. Vakker hage med naturlig utstråling. (NB! Jeg vet selvsagt ikke hva slags materiale som er brukt i møbler og parasoll her. Mer om det nederst på siden)


Hva har vel mer utstråling enn en gammel, slitt benk? Det finnes så mange søte, sjarmerende benker og noen egner seg likegodt som en skulptur som til å sitte på. Men det er flott å plassere benken et sted slik at man har noe å hvile øynene på når man sitter der, f.eks. i retning en statue, et vannelement eller et vakkert tre :-)


Hengekøye, enkelt, men du verden så avslappende! Fantastisk for ettermiddagsduppen eller en filosofisk alenestund :-)Selv med et lavt budsjett kan man lage noe koselig. Litt singel på bakken, for å markere sittestedet og for å skape et hardere underlag. Man har tydeligvis brukt planter for å avgrense sittestedet og gjøre det lunt. Klatreplanter er ideelt foran store veggflater som i utgangspunktet ikke er spesielt vakre å se på.


Så enkelt kan det også gjøres. Flytt ut et gammelt kjøkkenbord og diverse stoler man har ledig. Fyll bordet med blomster, og det blir like mye en vakker skulptur i hagen, som et sted å drikke kaffe. Romantisk stil i perfekt harmoni med huset og ikke minst det blomstrende kirsebærtreet :-)

 Bilder funnet via weheartit.com


Åsså har jeg lyst til å komme med en oppfordring nå som hagesesongen snart er i ferd med å starte; jeg vil be alle være bevisste på hva slags hagemøbler de kjøper, for det finnes mange hagemøbler (inkl. parasoller) i salg som er laget av truet tropisk trevirke, som for eksempel:
 • Teak
 • Hardwood/hardtre Samlebetegnelse som brukes om tropisk tre
 • Akasie (også hvitmalt)
 • Eukalyptus (også hvitmalt)
 • Mahogni (også hvitmalt)
 • Merbau/kwila
Se Regnskogfondets Hagemøbelguide HER og fullstendig oversikt over truede treslag HER. Kan nevne at kjedene Bohus og Skeidar sitt sortiment er fullstendig fritt for tropisk trevirke. Det fortjener litt ekstra reklame :-)

Lykke til med planlegging av hagekos! :-)


post signature

3 kommentarer:

 1. Her var det mye inspirasjon!
  Vi skal selv ordne til ute i sommer.
  En vinterhage hadde vært så kjekt å ha, men det blr nok ikke med det første da:)
  Ha en fin dag og god påske:)

  SvarSlett
 2. Så mange herlige hager. Skulle gjerne ha laget meg noen lune hagehjørner her hos oss også, men det blir neppe prioritert med det første - gjenstår altfor mye med selve huset vårt...

  Tusen takk for koselig hilsen og for at du vil følge meg videre :o)

  Ønsker deg og dine ei riktig god påske!!!
  klæm fra Eva

  SvarSlett
 3. Så deilig med så mange fine hagebilder. Falt jo helt for den gamle benken ved rosene ....nydelig. I dag skal eg ut i hagen og ordne litt ...bare vente til sola kommer. Har vert noen dager i Roma og kosa meg, der var det sommer. Deilig. Ha ein fortsatt fin påske.

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en liten hilsen til meg :)