fredag 15. april 2011

Fra gammel til ny hageDenne uka har jeg endelig fått kostet inngangspartiet, fjernet gammelt gruff rundt buskene og fått på plass hagemøblene. Yihaa! :-) De siste par dagene har det faktisk vært sol og jeg har kunnet sitte ute og nyte den lille hageflekken min, som etterhvert skal bli grønn og frodig. Ser noen centimeter av gressløken, og Riddersporen har stukket hodet fram, i likhet med Primulaen. Det begynner å komme grønne skudd på hekken min og det varmer virkelig et amatørgartnerhjerte :-)
Jeg fant fram noen bilder fra hagen som ble tatt for to år siden, da den nylig var 'anlagt' (kan man si det om en miniatyrhage som min?)


Grunnen til at hagen ble endret, var at borettslaget skulle rehabiliteres, og derfor måtte jeg fjerne min superflotte og veletablerte Rhodondendron som jeg var så glad i. Den var perfekt å sitte og gjemme seg bak, når man ønsket en rolig stund med kaffe og kryssord.

Disse to bildene er fra før rehabiliteringen, men den japanske lykten har samme plassering i dag


Men siden jeg måtte begynne å tenke på nytt, kunne jeg jo likegodt tegne hele hagen og gjøre den slik jeg ønsket? :-) Så jeg satte meg ned i hagen og begynte å tegne. Bestemte meg for at jeg ville ha gress i midten, med planter rundt. Frodig må det være i min hage :-) Men ville også ha med vannelementet og litt stein. Vannet kom i form av et fuglebad, noe som skulle vise seg å bli kjempepopulært blant de små fjærkledde! De satte seg på gjerdet i hopetall og ventet på 'klar bane'. Så hoppet de uti og badet seg og drakk. Et herlig syn! :-)


Buddhaen hadde jeg allerede i hagen, så han fikk lov til å bli med videre. Synes det inngir ro å se på statuen, men det har nok mest å gjøre med hva jeg forbinder Buddhismen med.Etterhvert begynte hagen å ta form. Noe var tatt vare på fra den gamle hagen, noe var kjøpt nytt og noe var avleggere fra snille naboer, hostaen bl.a. Jeg elsker dens frodighet! Ja, åsså *kremt* er noe 'blitt med i bagasjen' til svigermor fra treskolandet. Er det lov å ta med planter i bagasjen?...*fnis* Hun forbarmet seg over meg da jeg klaget over dårlig utvalg i Norge i forhold til treskolandet. Men så er det ikke alt som er beregnet på det norske klimaet heller da. Noen vintergrønne tålte ikke vinteren, pussig nok. 'Vintergrønn' i treskolandet er nok noe annet enn 'vintergrønn' her. Men buksbomen har overlevd to vintre, så jeg må ha gjort noe riktig :-D *fornøyd* 
I Juni for to år siden så hagen slik ut;
Bildene er tatt fra balkongen vår. Den blir neste prosjekt. Det manglet fremdeles noe på høyre side av gresset, og jeg kunne knapt vente til buskene ble så høye at jeg kunne gjemme meg bak dem :-D Nå  er den imidlertid enda frodigere, med tett beplantning, som jeg liker. Jeg har prøvd å ta hensyn til at det hele tiden skal være noe interressant å se på, bl.a. så blir hekken som vi IKKE ser øverst på bildet rød om høsten. Det blir også en av de andre buskene.Noe er vintergrønt og staudene kommer til forskjellige tidspunkt. Primula først, åsså har jeg Ridderspore og Japansk Lykt (blomsten altså). Den blomstret fremdeles da snøen kom i Oktober fjor.Noen busker blomstrer, andre ikke. Åsså liker jeg kontraster i bladverk. Og alt er plantet ut ifra at jeg skal kunne ha litt privatliv når jeg sitter i hagen, uten at det ser ugjestfritt og rart ut utenfra. Det må være pent å se på fra alle kanter.Hortensia er den vakreste plante jeg vet om! Jeg hadde den i en krukke til å begynne med, men i fjor ble den plantet ut litt lengre ut i hagen. Den mistet sin vakre blåfarge, og det har sikkert med sterk sol og lite sur jord å gjøre? Jeg kaster kaffegrut innunder den i ny og ne - aner ikke om det hjelper, men fikk det tipset av noen. Men i år skal jeg flytte den litt nærmere gjerdet, så den ikke får så skarp sol absolutt hele dagen. 
Hosta, kulethuija og hengeselje.


Hvert år får jeg en ampel-plante av min mor for å ha ved inngangspartiet. I fjor var det en petunia. Jeg prøve å passe på å plukke bort visne blomster ofte og vanne mye. Da blir det frodigheten selv i ampelen.
Ellers gjenstår det noe høyt og klatrende ved gjerdet mot naboen. Man kan ha verdens flotteste naboer, men greit å ha noe der når man bor så tett. Forslag mottas med takk :-)Hagen min har selvsagt også uinviterte gjester. Vel, denne løvetanna er ikke fra hageflekken foran huset, men fra bakhagen. Den har blitt noe neglisjert de siste to årene. Vi er jo aldri bak der. Jeg har plantet hekk og noen busker der, men det er lite sol og det står et digert, men vakkert, lønnetre rett utenfor, som har røtter som strekker seg langt innover hagen vår. Nesten håpløst å få gravd et sted der røttene ikke er, men har ikke gitt opp håpet enda. Må sjekke ut hvilke busker og planter som tåler mye skygge.


Åsså har vi ei og anna marihøne på besøk. Er det sånn at de ER bra for hagen, eller er de IKKE bra? uansett, jeg pleier som regel å ønske meg noe når jeg finner en marihøne. man må bevare barnet i seg så lenge man kan :-)


Så sitter jeg der da, under parasollen, med beina slengt opp på en stol og et interiør- eller hageblad for hånden. Ja, er man kreativ så MÅ man få utløp for det på ett eller annet vis, hvis ikke blir man ulykkelig, det er nå min personlige mening. Og skal man bare slappe av, og ikke være kreativ, så duger det helt fint med en god bok.


Hagen min er for meg rekreasjon på høyeste plan. Jeg elsker den bittelille hagen min! :-)  I et senere innlegg kommer det bilder fra sitteplassen også. Må vente til vi har fått litt sommerflotte farger på bordet og en ny parasoll. Vurderer noe fargesprakende, men fornuften seirer nok. Liker det best når hagemøblene og sånt står litt i stil med husets fasade :-)

Har du kommet igang i din hage?


post signature

3 kommentarer:

 1. Synes det var en veldig koselig hageflekk :).

  Har også en liten rekkehushage, som jeg elsker :).Naboene er tett innpå her også, så jeg kjenner meg igjen når du sier at du gjemmer deg.

  Vårt borettslag ble også renovert, så jeg startet på skratsj samtidig med deg :)

  Klem og god helg :9

  SvarSlett
 2. Oi så flink du er/var. Litt av en jobb og det ble jo så gjennomført. Mange fine blomsterbilder.
  Kos deg med mer planlegging.
  I morgen skal jeg ha første hagedag. Snøen er endelig borte, og jeg skal ut på knoppejakt. Herlige tid.

  Kos deg
  Randi

  SvarSlett
 3. Å, så fine hagebilder! Det klør i fingrene nå:)

  Jeg er litt usikker ang eggene og hvor mye farge, det var Solveig som gjorde det. Kan høre med henne etterpå:)

  Vårklem,
  Ann Helen

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en liten hilsen til meg :)