mandag 8. juli 2013

Avokadoplanten - en oppdatering

Tenkte jeg skulle komme med en aldri så liten oppdatering på hvordan det går med avokadoplanten vår. Det har nemlig skjedd ganske mye siden sist :) Vi lar bildene fortelle historien.

Det startet med at Sanne og jeg satte ned to avokadosteiner i ei potte med jord, etter å ha latt de ligge i vann en ukes tid. Dette var i Februar. Potta stod lunt og godt ved kjøkkenvinduet, med radiatorvarme under seg.

 
Vi vannet og vannet. Da vi nesten hadde begynt å gi opp håpet, skjedde dette! :)
 
 
 
Vi var overlykkelige! :))
 
 

 
 
Den vokste, og vi begynte å se konturene av blader.
 
 
 
 
En skikkelig hardhaus dette her, stiv stengel, som vokser seg målrettet oppover. Det vil si, den vokste mot lyset, så hovedoppgaven her, i tillegg til vanning, ble å snu litt på potta i ny og ne.
 
 
 
 
Fine, markert blader har den. Men det ser ikke ut som om det blir noen plante av den andre steinen..
 

 
 
...inntil en dag da vi oppdaget DETTE :))
 
 
 
 
Snakker om tregost! Jeg trodde tvillinger ble født samtidig! Jaja.. 
Men lillebror her viser seg etterhvert like målrettet som storebror, og skyter i været.
 
 
 
 
Så vokser de første bladene ut. Så fine :)
 

 
 
Men han nøyer seg ikke med å være lilten så lenge. Han tar sats, og piler forbi, og plutselig er rollene byttet om. Den lille er plutselig lengst!

 
 
Best å komme seg opp i lyset.

 
 
Det var omtrent på dette tidspunktet vi fant ut at vi kunne begynne å tvinne dem sammen. Det hadde vi fått tips om fra starten av, men det er ikke så enkelt å tvinne når det bare kommer opp EN.

 
Så nå tvinner vi toer'n rundt ener'n, åsså ser vi litt hva som skjer framover. Men nå må ener,n snart begynne å strekke seg litt igjen, ellers stopper tvinninga opp av seg selv. Kan virke som om veksten har stagnert litt den siste tiden, men jeg har håp om at det bare er en hvilepriode.
 
Det er jammen spennende å følge med på ting en har dyrka selv. Har lest at avokadoplanter kan bli til fem meter høye trær under rette omstendigheter. Det krever litt av et drivhus..puh. :)
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer:

 1. Alexander Olsen08 juli, 2013

  Hyggelig å høre Turid
  Prøvde å få opp en avokadoplante i fjord men da den koste seg ute tok skjæra den og alt var slutt ):, men skal kanskje prøve på nytt.

  Har noen spørsmål (;
  Hvor lenge gikk det fra dere plantet planten til den begynte å spire?
  Og brukte dere en avokadostein fra en vanlig avokado i butikken?

  SvarSlett
 2. Hei, jeg tror det tok omtrent 6-7 uker, ihvertfall. Vi synes ihvertfall vi ventet i en evighet før det skjedde noe ;)
  Vi brukte stener fra vanlig avokado kjøpt i butikken ja. Jeg har gjort det samme med fersken tidligere, og fått en kjempefin plante, så her gjør vi det enkelt ;)
  Lykkt til med nytt forsøk!

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en liten hilsen til meg :)