onsdag 29. desember 2010

Min første islykt


 I dag var min første egenproduserte islykt et faktum, og det må jeg jo selvsagt blogge om. Makan til happening, liksom :-D Jeg startet jo i går da, og var vel egentlig litt sånn lunken til hvorvidt dette prosjektet ville lykkes eller ei. Har jeg riktig beholder? Har vannet riktig utgangstemperatur? Blir pynten fin? osv.  


Men jeg startet altså med en kasserolle som jeg fylte med VARMT vann. Det må visst være varmt fordi kun da blir den ferdige islykten helt gjennomsiktig og ikke sånn hvitaktig isete med bobler og andre forstyrrende elementer. Dette har jeg absolutt NULL erfaring med, jeg skriver bare det jeg har lest. Så satte jeg en mindre (plast)beholder oppi og fylte den også med vann. Ikke så nøye om dette er varmt, siden det ikke skal brukes til annet enn å lage hullet i midten.


Så la jeg nedi noen røde tulipaner som sang på siste verset samt noen julete furukongler, og håpet at de holdt seg noenlunde på plass. Så var det bare å sette det hele på balkongen og håpe at det frøs. Hvilket selvfølgelig ikke var noe problem i -10, men man blir jo alltid usikker den ene gangen det er kjempeviktig at noe skal fryse til is. Da kan det være -30 ute, mens man fremdeles sitter og tviler.


I ettermiddag gikk jeg spent ut på balkongen og oppdaget at joda, det var frosset til is!! :-) Så da satte jeg kasserollen i varmt vann slik at lykta løsnet fra kasserollen. Deretter fylte jeg resten av plastbeholderen inni med varmt vann, slik at den også løsnet, og voila! Islykten var et faktum! :-) :-)  Må si meg ganske fornøyd. Dette er en meget effektfull måte å skape stemning utendørs på.

Lyktelagingen fra A til Å

Man kan jo variere med pynten inni og også størrelsen på lykta, alt etter hvor den er tenkt å stå, og til hvilken anledning den er tenkt å lyse opp. Jeg satte i et rødt gravlys, i håp om at det ikke varmer opp innsiden av lykta like mye som et vanlig kubbelys. Men det er vel neppe noe problem uansett så lenge det er såpass kaldt ute.

2 kommentarer:

 1. Hei Turid

  Jeg har også laget islykter, med kaldt vann selvfølgelig ( prøver jo uten å lese noe som heter oppskrift eller veiledning)
  Men de ble artig med bobler. Har også laget noens små is juletrær i dag. De ble også artig.
  Her er det mange muligheter ser jeg.
  Dine var forresten nydelige!
  Marian

  SvarSlett
 2. Kanskje jeg prøver MED bobler neste gang ;-) Og isjuletrær hørtes utrolig spennende ut. Hvordan fikk du til det? :-)

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen en liten hilsen til meg :)